Toneelproduktiebedrijven krijgen een Paar Ton per Jaar van de Overheid, terwijl een Voorstelling maar 10.000 euro kost

Deze site is erachter gekomen dat een toneel/theater voorstelling maar 10.000 euro kost om het te maken, los van de ticketverkoop wat er nog bij komt. Want wat wil nou het geval. Een paar honderd theaterproduktiebedrijven krijgen wel 4 ton per jaar van de overheid (cultuursubsidie van Fonds Podium Kunsten) om toneelvoorstellingen te maken of ander soort theatervoorstellingen. Nu bestaat er Fonds Podium Kunsten voor theaterproduktiebedrijven die subsidie krijgen van wel 2 tot 4 ton per jaar om toneelvoorstellingen te realiseren. Maar als nu blijkt dat zo’n voorstelling maar 10.000 euro kost om te maken en ook nog inkomsten krijgen met ticketverkoop. Waarom moet een toneelproduktiebedrijf dan 2 tot 4 ton per jaar krijgen? In totaal praat je wel over een paar honderd van dat soort bedrijven die dus elk 200 bedrijven x 4 ton = 80 miljoen euro krijgen. Op de site van voordekunst.nl kan je zien dat toneelproducenten een crowdfunding kunnen starten om een theatervoorstelling te maken. En dan hebben ze maar 10.000 euro en ze zijn klaar. Dat is het natuurlijk overdreven om letterlijk 40 keer zoveel geld te ontvangen van de overheid. Het kan misschien wel zijn dat ze allerlei mensen in dienst hebben (secretaresse enz). Maar dat is allemaal pure luxe en hoeft de overheid niet voor te betalen. Als de overheid 10.000 euro zou uitgeven per toneelproduktiebedrijf, dan zijn ze letterlijk 40 keer goedkoper aan cultuursubsidie uit, dan wanneer je ze elk 2 tot 4 ton per jaar geeft. En dan maken ze maar 1 of 2 voorstelingen per jaar. Dus wat ze met de rest van het geld doen, is dan de vraag. Als veel producten (die geen subsidie krijgen) al voorstellingen kunnen maken met alleen de ticketverkoop. Laat staan dat ze nog een crowdfunding op voordekunst.nl kunnen starten om 10.000 euro binnen te halen. Waarom moeten ze dan nog eens 2 tot 4 ton per jaar krijgen. Het is wel de belastingbetaler die dat allemaal moet betalen (80 miljoen euro). Tevens hebben ze ook de mogelijkheid om de ticketverkoop duurder te maken. Dan betaal je ipv 20 bv 24 euro. Dan hebben ook geen eens cultuursubsidie nodig. En de site kent makkelijk een aantal toneelproduktiebedrijven die makkelijk van de ticketverkoop kunnen leven. Dus als blijkt dat een toneelvoorstelling (professioneel) maar 10.000 euro kost, waarvan een toneelspeler maar 150 euro per voorstelling krijgt, dan vraagt de site zich echt af wat al die produktiebedrijven met dat geld doen. Het lijkt erop alsof dat in eigen zak wordt gestopt. Want dat blijkt ook bij managers van theaters. Die zouden eigenlijk 50.000 euro moeten verdienen, maar geven zichzelf allemaal een salaris van 150.000 euro. De kans is heel groot dat met cultuursubsidie behoorlijk veel misbruik wordt gemaakt. Want ja, de overheid betaald toch. Nu de PVV, NSC, VVD en BBB hier op willen bezuinigen, moeten ze dit artikel wel in hun achterhoofd houden.