AI mag Niet Zomaar de Stemmen van BN’ers Misbruiken

Vandaag werd bekend dat Aldi, Diederik Ebbinge aan de kant heeft gezet, omdat ze liever 1 stem hebben die met AI te vervormen is in verschillende talen. Dat is goedkoper. In de media wordt gedaan alsof dit vaker gaat gebeuren. Dus stel dat een BN’er wat inspreekt, dat het ook voor andere doeleinden mag worden gebruikt met AI door de stem te vervormen en andere teksten te genereren. Maar dit mag totaal niet. Als iemand een BN’er inhuurt, dan krijgt die BN’er gewoon betaald voor dat produkt om reclame te maken. Als zo’n bedrijf via deepfake (AI) haar beeld misbruikt om ook voor andere doeleinden reclame te maken. Dan moet zo’n bedrijf eerst toestemming vragen aan de BN’er of dat mag. Vervolgens moet een bedrijf alsnog geld betalen aan de BN’er dat ze haar beeld ook gebruiken voor dat produkt. Anders loopt een BN’er inkomsten mis. Dit is niet alleen bij BN’ers, maar ook bij onbekende mensen zo. Als een bedrijf iemand inhuurt om reclame te maken, mogen ze niet zomaar haar stem misbruiken zonder toestemming. En dan nog moeten ze die onbekende persoon ook voor die vervormde tekst ervoor betalen. De rechten moeten dan ervoor betaald worden. Als een bedrijf bij een persoon of BN’er dit niet doet, dan wordt het portretrecht geschend. Portrechtrecht heeft iedere nederlander. Als bijvoorbeeld iemand op straat loopt en Pownews gaat zomaar iemand vragen voor een interview zonder toestemming, dan is Pownews bv in overtreding als ze het toch uitzenden. Ze kunnen wel zeggen dat het openbare gelegenheid is. Maar dat maakt niks uit. Als je met een camera zomaar in beeld neemt, moet je eerst toestemming aan die persoon vragen. Zenden ze het toch uit, dan is Pownews bv in overtreding. De portretrecht van die persoon is dan geschonden. Met een kort geding zou zo’n persoon met gemak winnen. Wel is het zo dat als een cameraploeg een groep mensen in beeld neemt, dan geldt er geen portretrecht en mag je het zonder toestemming van al die personen gewoon uitzenden. Maar misbruik maken van AI, zonder toestemming van die persoon of iemand zomaar in beeld nemen zonder te vragen, is dus strafbaar en is schending van het portretrecht van die persoon.